Какво са пластинчати топлообменници?

Пластинчати топлообменници MIT са инсталационно оборудване, в което двe течности с различни температури се отделят една от друга с помощта на плочи и тези плочи пренасят топлина между два флуида.

Най-голямото предимство на пластинчатите топлообменници пред останалите топлообменници е тяхната ефективност на топлопредаване. Тънкостта на плочите, разделящи двата флуида в сравнение с други алтернативи на материала, увеличава скоростта на топлопреминаване и по този начин намалява топлинните загуби, които ще възникнат по време на прехвърлянето.

Освен че са ефикасни, пластинчатите топлообменници предотвратяват образуването на остатъци и мръсотия, които могат да се натрупат с течение на времето в системите, в които се използват. Той също така защитава системата от прекомерно налягане, което може да възникне в инсталацията. С тези характеристики, които увеличават живота на системата, в която се използват, пластинчатите топлообменници могат да се използват за много цели като нагревателен елемент, охлаждащ елемент, прекъсвач или прекъсвач на налягане в инсталации.

Части, образуващи пластинчатите топлообменници „MIT“

Пластинчатите топлообменници, които са една от най-ефективните системи в областта на топлопредаването, основно се състоят от тяло, плочи за пренос на топлина, транспортни валове и свързващ апарат.

По принцип има следните части в пластинчати топлообменници MIT отпред и отзад.

 • Предно тяло с входно-изходни връзки и информация за топлообменника
 • Долни и горни транспортни валове, използвани за фиксиране на плочите на топлообменника
 • Първата плоча, която предотвратява контакта на течности с предното тяло
 • Топлообменници с топлообменник, които позволяват преминаването на течности и осигуряват пренос на топлина
 • Последната плоча, която предотвратява контакта на течности със задното тяло
 • Задно тяло с инструкции за монтаж и поддръжка върху него и подвижно върху валове
 • Шпилки и шайби, които поддържат плочите до определено затягане


Пластинчатият топлообменник  с етикет върху предното тяло на пластинчатите топлообменници, които произвеждаме под марката MIT, съдържа следната информация.

 • Информация за модела на топлообменника
 • Номер на плочата на топлообменника
 • Производствен номер на топлообменника
 • Информация за капацитета на топлообменника
 • Температурни изпитания за употреба на топлообменника
 • Изпитания на налягането за използване на топлообменника
 • Минимални нива за затягане на топлообменника
 • Информация за контакти

Киселинни Топлообменници „MIT“

Киселинните топлообменници се използват главно в химическата промишленост. За да се направят тези топлообменници е необходимо да се произвеждат плочи със стандартни материали, като неръждаема стомана, от материали устойчиви на корозивни течности. Киселинните топлообменници “MIT” се произвеждат от Супер – сплави, като Hastelloy или Титан.

Корозивните течности се пренасят, без да повредят повърхността на плочите изработени от Hastelloy-сплав или Титан.

Hastteloy e сплав, която се състои от 22 различни метала, осигурява пълна защита срещу киселини, на които не могат да противодействат стоманени плочи с качество 304 или 316. Основният елемент, преходният метал е Никелът. Други легиращи материали се добавят към никела и включват равни проценти, молибден, хром, кобалт, желязо, мед, манган, титан, цирконий, алуминий, алуминий, въглерод и волфрам. Сплавта образувана от тези материали, е много по устойчива на корозия в сравнение със стоманата.

Титаниевите плочи, от друга страна, са произведени от химическия елемент със символа Ti, с атомно число 22. Това е лек, издръжлив, лъскав, устойчив на корозия, сив преходен метал. Титанът може да се използва и чрез легиране с елементи като желязо, алуминий, ванадий, молибден.

Тъй като всеки метал има различна устойчивост към всяка киселина, металът, от който ще се произвежда топлообменната плоча, се избира според течността, която ще се използва. 

Нашия екип с удоволствие ще подбере, правилният Топлообменник за вашите нужди !

Направете запитване ТУК !