Въздушни охладители за масла MIT са вид топлообменник, който осигурява охлаждане на маслото с въздух.

Въздушни Охладители за Масла MIT

Какво представляват въздушни охладители за масла „MIT“

Въздушните охладители за масла, известни още като топлообменници с вентилаторни охладители на масла, представляват устройства охлаждащи маслата, които са достигнали до неизползваеми температури. Маслата, които се използват в машините се прегряват, но благодарение на въздушните охладители може да се използват отново. В този процес нагрятата течност, преминавайки през пластините на охладителя чрез помпата, се охлажда от вентилатора. Маслото, преминаващо през ребрата, се движи през тръбите, без да се смесва с въздуха. Преминавайки през гофрираните тръби, маслото се охлажда и използва повторно благодарение на вентилатора.

Къде се използват въздушни охладители за масла?

  • За охлаждане на моторните масла на строителни машини, пробивни и трошачни машини
  • За охлаждане на моторните масла на селскостопанските машини
  • В маслени охладителни вериги на горски продукти
  • В минната индустрия, машини за пробиване на почвата и др. в маслени охладителни системи
  • Охлаждане на масло, загрято от буталото в компресорни приложения
  • В хидравличните системи, генераторите, вятърните турбини, железопътната, автомобилната и авиационната индустрия за охлаждане на масла, които се нагряват до температури, при което не е възможно да се изпълняват функциите им.

Каква е разликата с други охладители ?

Въздушните охладители за масла не изискват използването на допълнителна течност, различна от въздух и масло, те използват въздух вместо течност. Те заемат много по-малко място от другите топлообменници. Разходите за пренос на топлина също са по-ниски, тъй като са по-евтини от другото инсталационно оборудване.

На места, където не е възможно използването на въздушните охладители, може да се използват, пластинчати топлообменници, споени топлообменници или тръбни топлообменници.

Кои топлообменници биха били подходящи за вашия проект, направете запитване ТУК !