Използването на мембранни помпи за транспортиране и изпомпване на течности е все по – необходимо в съвременната индустрия. Механизмът им се отличава със своята простота, здравина и високо ниво на безопасност при работа. Благодарение именно на тази си специфика, мембранната помпа може да се използва в почти всички области на индустрията. Новият дизайн използва енергия от сгъстен въздух. Следователно, мембранната пневматична помпа няма двигател или редукторна кутия, което улеснява удобството при нейното използване и действа като гаранция за продължителна и надеждна работа.

Предимства на мембранните помпи

Благодарение на този дизайн, мембранните помпи се явяват самозасмукващи, като имат редица предимства пред останалите видове помпи. По-специално, тяхното използване предотвратява подпалването на лесно запалими течности, тъй като те просто нямат никакви електрически компоненти. В същото време в тях няма компоненти, които да прегреят, няма въртящи се части – зъбни колела и лагери. Единствените движещи се части, които са в контакт с изпомпваната течност, са самите мембрани. Между другото, липсата на редукторна кутия и въртящи се части има изключително положителен ефект върху експлоатационния живот на пневматичните мембранни помпи. А липсата на необходимост от постоянно смазване на тези движещите се части, върху високата им ефективност.

По отношение на експлоатационните характеристики, мембранните помпи за течности са универсални и с по-добри характеристики от другите видове устройства. По-специално, дори най-често срещаната бутална мембранна помпа, чиято цена е сравнително ниска, може да генерира много високо налягане! Не всички електрически помпи, могат да се похвалят с пет метрова височина на самозасмукване, докато почти всяка мембранна помпа може лесно да изпомпва течности от такава височина. 

Защо са необходими мембранни помпи?

Само преди век е било възможно да се прехвърлят запалими течности от един резервоар в друг само ръчно или с механична – електрическа помпа, като при най-малката искра или прегряване, се стигало до пожар или взрив от изпомпваното гориво. При това, не можело да става въпрос изобщо за изпомпване на алкали или киселини. Уплътненията без, които подвижните възли на електрическите помпи не биха били херметично затворени, взаимодействат с агресивни разтвори и окислители толкова силно, че просто се разтварят. Това прави тези разтвори неподходящи за директна употреба. За щастие днес вече има пневматични мембранни помпи, които се справят отлично с горните задачи.
Съвременните мембранни помпи, въпреки изобилието от съществуващи модели, концептуално се различават малко една от друга. Всички те се състоят от две мембрани и сферични или цилиндрични клапани. Задвижвани от механично бутало, компресор или в зависимост от марката на мембранната помпа, от всяко друго компресиращо устройство.

Как функционират мембранните помпи?

Мембранните помпи функционират по следния начин: сгъстен въздух влиза в една от камерите, огъва вътрешната повърхност на мембраната (диафрагмата) и я кара да се движи. В резултат на това изпомпваната течност се измества в напорната линия. Тъй, като мембраните са свързани помежду си с ос, по време на изтласкването на течността в едната камера тя се засмуква в другата. След завършване на цикъла, механизма се превключва и процесът се повтаря отново. Като се вземе предвид двойната функция на клапаните – за засмукване и за нагнетчване, се предотвратява изтичането на продукта в смукателната линия от напорната линия.

Предимства и приложения на мембранните помпи;

Те се явяват обемни помпи, в която основният работен елемент е гъвкавата мембрана, фиксирана по краищата. Тази мембрана (диафрагма) може се задвижва под въздействието на:

  • Пневматично задвижване
  • Електрическо задвижване
  • Хидравлично задвижване

За разлика от подобни помпи с различен принцип на работа, мембранните помпи имат многобройни предимства:

  • опростен и надежден дизайн, липса на въртящи се части, без редукторна кутия и мотор;
  • помпата се задвижва от енергията на сгъстен въздух, понеже няма образуване на искри и агрегатът може да се използва за работа с лесно запалими течности;
  • ниско тегло и компактни размери на устройството;
  • няма лагери и уплътнения, поради което се гарантира липсата на течове и износване на части;
  • производителността на мембранната помпа се регулира от количеството подаван въздух, от нула до максимално ниво;
  • механизмите на устройството не изискват смазване и друга поддръжка.