Помпи за хранителната промишленост се различават от другите устройства по материала на изпълнение, като основната тук е неръждаема електрополирана стомана AISI 316L.

Изисквания към помпите за транспортиране на хранителни продукти

Това са специален клас индустриални помпи включващи модели на храни, които се използват за изпомпване на голямо разнообразие от течности и храни: вода, сокове, мляко, масло, алкохол, извара и др. Използването на такива помпи е необходим компонент на много предприятия, по принцип без тях е невъзможно да си представим работата на млечната, козметичната и сладкарската промишленост. Хранителните помпи работят с разтвори за измиване, кетчуп и заквасена сметана, други среди и продукти.
От различните видове моноблоковите проби са широко разпространени, различаващи се по отворена работна шахта, материал на изпълнение и конструктивни характеристики. Устройствата могат бързо да се разглобяват и сглобяват, за да се измие траекторията на потока. Производителите предлагат голям брой видове модели с различни характеристики, което дава възможност на купувача да избере най-добрия вариант. Например ротационните помпи за мляко са привлекателни поради малкия си размер и лесното разглобяване. Има и опции, устойчиви на експлозия, които са добри за алкохолни напитки, а помпите за вискозни среди ви позволяват да работите със сладолед, шоколад, майонеза, извара и т.н.
По дизайн помпите могат да бъдат един от следните типове:
• роторни (лобови);
• мембранни;
• центробежни;
• винтови;
• импелерни.


Предимства на мембранните помпи за хранителната промишленост

Мембранните помпи се отличават с лесно разглобяема конструкция със система от сферични клапани и с напълно визуално контролируема проточна част. Това изключва оставането на застояли продукти на места, където може да се размножават бактерии. Корпуса на помпите е от електрополирана неръждаема стомана AISI 316 L с превъзходно качество. Мембранните помпи имат много предимства и за това намират широко приложение в хранителната промишленост, това са:
• работа на сухо баз повреждане;
• прецизно регулиране на силата на потока;
• самозасмукване от височина 5 метра;
• надеждна и трайна конструкция;
• способността за изпомпване на различни течности и маси.

Ротационни лобови помпи за хранителната промишленост

Ротационните лобови помпи са помпи с положително изместване без клапани. Благодарение на тази си особеност положително изместване, помпите може да се използват за безпроблемно пренасяне на течности с нисък, среден и висок вискозитет.

Предимства на Ротационни лобови помпи

  • Безпроблемна употреба при прехвърляне на течности с нисък, среден и висок вискозитет
  • Лесен монтаж и поддръжка
  • Лесен транспорт на лепкави, абразивни или повърхностно чувствителни течности
  • Перфектна хигиена с материал от неръждаема стомана AISI 316

Центробежни помпи за хранителна промишленост

Центробежните помпи за хранителната промишленост, притежават всички необходими свойства за пренос на течности, като млякото, соковете, алкохолни и безалкохолни напитки. Центробежните помпи са изработени от неръждаема стомана 316L. Благодарение на високото си качество, той е дълготраен срещу износване от корозия. Благодарение на специалния дизайн на капака и импелера, триенето се намалява. По този начин хигиенно се премахват слепите точки, където могат да се образуват бактерии. Удобство, осигурено от неговата специална структура е, че скоростта на течността в помпата може да достигне най-високото ниво. В допълнение, с лесната си функция за демонтиране, той гарантира, че приложенията за контрол и почистване ще са завършени за кратко време.