На какви критерии трябва да отговарят специализираните помпи за сярна киселина?

За изпомпване на сярна киселина могат да се използват помпи, изработени от полипропилен или флуоропласт. Неръждаема стомана AISI 316 (хром-никел-молибден) може да издържа на сярна киселина само при концентрация не повече от 10%, така че няма да говорим много за помпите от неръждаема стомана.

За да се гарантира безопасността на процеса, помпата трябва да бъде химически устойчива и издържа на температура, достатъчно здрава (да издържи необходимото налягане), а мощността на двигателя трябва да бъде проектирана за необходимата плътност.

Колкото по-високи са концентрацията и температурата на сярната киселина, толкова по-висока е нейната химическа активност и плътност. Така че увеличаването на концентрацията на киселина с 10% води до увеличаване на плътността на разтвора с около 8-9%. Максималната плътност на сярна киселина може да достигне 1,85 kg / dm³. По-високите концентрации на киселина увеличават изискванията към материалите на помпата, здравината на конструкцията и резерва на мощността на двигателя.

За ниски концентрации на киселина е най-разумно да се използват полипропиленови помпи. Тези помпи обаче са с умерена якост и обикновено са проектирани за ограничен дебит и плътност на течността. Те също не издържат на високо налягане.

По-надеждни са химическите помпи, чието тяло е изцяло от флуоропласт.

Най-надеждните помпи за сярна киселина имат метална обвивка с флуоропластична облицовка на пътя на потока. Те съчетават висока механична якост на метала с химическа устойчивост на флуоропласт.

Как изборът на помпа зависи от концентрацията на сярна киселина?

Изпомпване на сярна киселина с концентрация под 10%

За слаби разтвори на сярна киселина е подходяща всяка помпа, изработена от полипропилен, флуоропласт и дори неръждаема стомана AISI 316. Най-разумно е да се използват по-евтините помпи, изработени от полипропилен.

Изпомпване на сярна киселина с концентрация 10-50%

За тази концентрация най-често се използват полипропиленови помпи. Например, при концентрация 50% или повече, полипропиленова помпа трябва да се използва само при температура не по-висока от 40 ° C. При по-високи температури изберете PTFE (тефлонова) помпа.

Изпомпване на сярна киселина с концентрация 50-80%

При тази концентрация полипропиленовите помпи все още са подходящи. В този случай температурата на киселината не трябва да надвишава 40 ° C. Ние обаче бихме препоръчали да се използват флуоропластични помпи. Те са по-здрави и осигуряват по-голяма безопасност на процеса.

Изпомпване на сярна киселина с концентрация 80-96%

Твърдо не препоръчваме използването на полипропилен с концентрация на сярна киселина над 80%. Но въпреки това има клиенти, които на свой собствен риск са закупили полипропиленови помпи за концентрирана сярна киселина. Практиката показва, че такива помпи могат да работят известно време, но след известно време те започват да протичат. За концентрирана сярна киселина трябва да се избира помпа, направена от всякакъв вид флуоропласт.

Изпомпване на сярна киселина с концентрация 97-100%

Обикновено за промишлени цели се използва киселина с концентрация не повече от 96%. Тази киселина се счита за „чиста“. Ако обаче е необходимо да се изпомпва точно 100% сярна киселина, тогава трябва да се използват стриктно помпи, направени от флуоропласт FEP, PFA, PTFE. Сравнително евтиният на PTFE – PVDF вече не е подходящ.

Как влияе високата плътност на концентрирана сярна киселина върху работата на помпата и напора?

Накратко, няма как. Помпата ще осигури същия дебит и напор, както ако изпомпва вода. Консумацията на енергия на помпата обаче ще се увеличи пропорционално на увеличаването на плътността на разтвора. Следователно флуоропластичните химически помпи обикновено имат няколко версии с различна мощност на двигателя в зависимост от плътността на течността.

Когато избирате помпа за работа със сярна киселина, не забравяйте да вземете предвид максимално допустимата плътност на течността за конкретната помпа.

Ако е избрана центробежна помпа с електродвигател. Кое е по-добре: магнитен съединител или уплътнение?

Помпите с магнитно задвижване определено са по-безопасни, тъй като няма възможност за течове от корпуса на помпата по време на работа. Всяка помпа с уплътнения няма да бъде толкова безопасна. Когато се използват такива поми с уплътнения, трябва да се внимава и да се предвиди съд за събиране на киселината, която ще изтече от помпата. Това важи особено за изпомпване на киселина с висока концентрация.

Ако киселината е чиста, тогава с леко сърце изберете помпа с магнитно задвижване. Ще бъде по-безопасно.

Основният проблем на магнитните помпи е, че те не са предназначени за наличие на твърди частици в изпомпваната течност. Ако течността е замърсена, магнитната муфа на помпата ще се повреди относително бързо. Когато изпомпвате замърсената киселина с твърди вещества, имате две възможности:

– Изберете помпа с магнитно задвижване и поставете филтър за твърди частици пред нея. В противен случай ще трябва да се примирите с честите му повреди и ремонти.

– Изберете помпа с уплътнение и предвидете малки течове на сярна киселина по време на работа.

Съществува и такава възможност да се откажете от центробежната помпа и да се избере мембранна пневматична помпа, които определено са най-доброто решение за концентрирана сярна киселина. Те са херметични и нямат проблеми при изпомпване на замърсени течности. Само имайте предвид, че за работа им е необходим сгъстен въздух (вместо електричество).

За щастие вече се предлагат мембранни помпи с електрическо задвижване.

Електрическа мембранна помпа Dellmeco DME

Надяваме се статията да ви е била полезна.

Ако не сте намерили отговора на нито един въпрос, свързан с изпомпването на сярна киселина, можете да направите запитване и да поискате от нас да изберем необходимата помпа.

Можете да намерите имейл адреса и телефонния номер в раздела за контакти.