Tоплообменници от неръждаема стомана MIT се използват в индустрии, които изискват хигиенни приложения, като храна, за да получат здравословни резултати и предотвратяват развитието на бактерии. В хранително вкусовата промишленост топлообменници от неръждаема стомана MIT се използват в процесите за пастьоризация, охлаждане на мляко, нагряване на растително масло, охлаждане и др.

Топлообменници от Неръждаема стомана MIT

За разлика от обикновените пластинчати топлообменници, неръждаемите пластинчати топлообменници, които извършват, хигиенно пренос на топлина, често се предпочитат за хранителните цели с тези характеристики. Най-често използваните от тези системи в хранително-вкусовата промишленост са процесите за нагряване и охлаждане на млякото. Всъщност тези топлообменници често се наричат „млечни топлообменници“ в ежедневието. Топлообменниците от неръждаема стомана, които са жизненоважни за млечната промишленост, която е един от най-често използваните пастьоризационни процеси, са подходящи за контакт с храни.

Тези топлообменници са известни още като пастьоризационни топлообменници. Те осигуряват хомогенна пастьоризация, като разпределят млякото равномерно по техните повърхности със своите специални неръждаеми тъкани. Въпреки че първото, което идва на ум, когато говорим за обменници за пастьоризация, е млякото, тези обменници се използват и при производството на други млечни продукти и много други различни храни. Някои от тях са както следва:

  • Топлообменници за пастьоризация на крем
  • Суроватъчни топлообменници
  • Топлообменници на плодови сокове
  • Топлообменници за саламура
  • Топлообменници за мляко

Защо трябва да се използват топлообменници от неръждаема стомана „MIT“?

За идеалният процес при производството на топлообменници от неръждаема стомана не е достатъчно само да е направен неръждаем материал. В същото време има нужда от технологии, които да не позволяват на обработената храна да полепва по повърхността.

Технология на пластините от неръждаема стомана за хранителната индустрия

Дори ако пластините, използвани при обработката на храни, са неръждаеми, микроорганизмите могат да се задържат върху тези топлообменници и оборудването и да образуват слой, наречен биофилм. Това увеличава триенето в оборудването с функция за смесване и намалява ефективността на топлопредаване по повърхността, която покрива. Тези остатъчни микроорганизми също могат да причинят корозия. Всичко това намалява живота на оборудването и увеличава разходите за поддръжка.

Използват се два метода за предотвратяване прилепването на бактерии върху повърхностите на топлообменника.

Първият от тях е да се повиши хидрофилността на повърхността и съответно да се създадат структури, които ще създадат пространствено запушване на повърхността. Хидроксиетилметакрилатът, един от мономерите, който се използва за увеличаване на повърхностната хидрофилтрация. Чрез създаване на стерично задържане върху повърхността на полиетилен гликолметакрилата.

Вторият метод е техниката на полимеризация на плазмата с ниска температура и ниско налягане. С тази техника хидрофилността на топлообменните повърхности, използвани в хранителните процеси, се повишава чрез модифициране на топлообменниците от неръждаема стомана с посочените мономери и скоростта на прилепване на микроорганизмите се намалява.

За информация натиснете Тук !